Nasze myśli, czyny, wybory i
przyzwyczajenia mają wpływ na nasze zdrowie, wpływają też jednak na zdrowie
innych i ludzi i zdrowie naszej planety. Gdy zdamy sobie sprawę z tego
niezaprzeczalnego faktu, będziemy mieć możliwość stworzyć sobie lepsze życie,
ale także wywrzeć bezpośredni dobry wpływ na środowisko. Oto 7 nawyków, które
przyniosą korzyści tobie, ale też wszystkim ludziom na Ziemi.
1. Ogranicz spożycie mięsa i produktów zwierzęcych.
Amerykanie zjadają około 30 miliardów kilogramów mięsa rocznie – daje to w
przybliżeniu 130 kg
mięsa na osobę. W Europie ten wskaźnik zapewne jest nieco niższy, ale są kraje,
np. Niemcy, gdzie dochodzi do 120
kg . Jest coraz więcej osób rezygnujących z jedzenia
mięsa, a to znaczy, że wielu innych zjada rocznie jeszcze więcej mięsa niż
wynosi średnia. Te nawyki żywieniowe mają od lat niszczący wpływ na środowisko
naturalne i są główną przyczyną ginięcia lasów tropikalnych Amazonii. Produkcja
mięsa pochłania także ponad połowę wody zużywanej w krajach wysoko
uprzemysłowionych do wszystkich celów.
2.
Jedz mniej, marnuj mniej. Ośmiu na dziesięciu
Amerykanów powyżej 25 roku życia to osoby z nadwagą lub otyłe. W Europie ilość
ludzi z nadwagą stale rośnie i wkrótce osiągnie podobny poziom. Większość ludzi
powinna ograniczyć ilość spożywanych codziennie kalorii. Najprostszym sposobem
jest zmniejszenie wielkości zjadanych porcji. Nie marnuj jedzenia; zamawiaj lub
przyrządzaj tylko tyle, ile chcesz zjeść. Amerykanie wyrzucają ponad 40% produkowanej
żywności. Przekłada się to rocznie na sumę ponad 100 miliardów dolarów. Gdyby
ta żywność nie była marnowana, oznaczałoby to zużycie mniejszej ilości nawozów,
pestycydów i wody. Jak widać marnotrawstwo to ogromne obciążenie dla środowiska
naturalnego.
3.
Jedz więcej warzyw i owoców. Wszystkie organizacje
i instytucje zajmujące się promocją zdrowia zalecają spożywanie dziennie 2-3
porcji owoców i 3-5 porcji warzyw. Niestety, tylko niecałe 10% ludzi zjada zalecane
minimum 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Gdybyśmy jedli więcej tych produktów
a mniej takich, których produkcja wymaga bardzo dużych ilości wody,
zapotrzebowanie na wodę w wielu miejscach na świecie zmniejszyłoby się
radykalnie, co przy dzisiejszych niedoborach wody byłoby zbawienne.
4.
Jeśli nie chcesz rezygnować z mięsa, wybieraj
produkty organiczne. Mięso wyprodukowane w warunkach przemysłowych ma
największy negatywny wpływ na środowisko ze wszystkich produktów żywnościowych.
Zawsze wybieraj mięso organiczne. W organicznych hodowlach zwierzęta hodowane
są w zdrowszych warunkach, karmione lepszą paszą, ich dieta jest bardziej
zróżnicowana i bogata w składniki odżywcze niż w przypadku hodowli przemysłowych,
a poza tym nie wolno tam stosować antybiotyków, bydlęcego hormonu wzrostu (rBGH)
ani innych leków. Zwierzęta są wysoko w łańcuch pokarmowym, tym ważniejsze
jest, by wybierać mięso organiczne.
5.
Jedz produkty lokalne. Jednym z najlepszych
sposobów, by zmniejszyć swój ślad węglowy jest kupowanie żywności hodowanej i
przetwarzanej lokalnie. Taka żywność będzie nie tylko świeższa, niż ta
przywieziona z odległych zakątków świata, ale też zapewne smaczniejsza i będzie
miała większą zawartość cennych składników. Głosuj portfelem: wybieraj
wspieranie sklepów, które wykazują dbałość o planetę oferując produkty
pochodzące z lokalnych upraw. Dodatkowo, wspierając miejscowych rolników i
hodowców wspierasz także lokalną gospodarkę.
6.
Unikaj barów szybkiej obsługi. W USA
zachłyśnięcie się jedzeniem z barów szybkiej obsługi nie tylko znacznie
pogorszyło zdrowie całego społeczeństwa, ale też przyczyniło się do degradacji
środowiska. Europa idzie w tym samym kierunku. Co więcej, w takich barach
powstają niewyobrażalne ilości śmieci. Styropianowe, plastikowe, kartonowe
opakowania to ogromny problem, często stają się stałym elementem zaśmiecającym krajobraz.
Te lekkie materiały z łatwością przemieszczają się kanałami i ściekami,
docierając do mórz i zaśmiecając ich wody. Około 1 milion ptaków i sto tysięcy
żółwi i inny zwierząt morskich ginie
każdego roku po zjedzeniu kawałka
wyrzuconego styropianu, plastiku lub innego opakowania, który zatyka ich
przewód pokarmowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz