10 sposobów na oszczędności w kuchni


Dla przeciętnej rodziny wydatki na jedzenie to spora pozycja w domowym budżecie. Oto kilka sposobów na to, jak obniżyć koszty jedzenia.
1. Zapomnij o gotowych daniach. Ludzie dali sobie wmówić, że nie mają czasu na gotowanie, a to zwyczajnie nieprawda. Zdrowy i smaczny posiłek można przyrządzić w pół godziny.  Gotowe dania mają więcej tłuszczu, więcej cukru, więcej soli, więcej konserwantów, i pozostaje po nich więcej odpadów niż po samodzielnie przygotowanym posiłku.   
Za jedną porcję gotowego dania zapłacisz dużo więcej niż gdybyś miał takie danie ugotować w domu. Ktoś musi ponieść koszty pensji kierowniczych producentów i reklam w telewizji, czemu nie ty?
2.   Planuj zakupy. Tak, to wymaga pewnego wysiłku, ale szybko można się do tego przyzwyczaić i wtedy przestaje to być problemem. Zawsze staraj się mieć w domu podstawowe składniki. Fasola suszona lub w puszce, ryż, makaron, pomidory w puszce, oliwa, jajka zawsze powinny być pod ręką, by móc szybko przyrządzić dobry pełnowartościowy posiłek.
3.   Zaplanuj jadłospis na tydzień. Poświęć trochę czasu, by zaplanować, co będziesz jeść w ciągu tygodnia. Wiele osób robi zakupy spożywcze raz w tygodniu i wrzucają do koszyka różne produkty nie zastanawiając się nad tym, co im faktycznie będzie potrzebne. Jeśli wiesz, co zamierzasz jeść, i masz zapas odpowiednich składników, prawdopodobnie nie będziesz musiał zamawiać jedzenia przez telefon ani korzystać z baru szybkiej obsługi.
4.  Gotuj więcej dań bezmięsnych. Przekonasz się, że mięso jest najdroższym produktem w koszyku z zakupami. Łatwa dostępność innych źródeł białka pozwala na poszerzenie swojego kulinarnego repertuaru i zdrowsze odżywianie.
5.   Jeśli jesz mięso, jedz go mniej. Nie trzeba zjadać steka, który waży 300g. Zmniejsz porcje mięsa w daniu a w zamian dodaj więcej warzyw.
6.  Jeśli jesz mięso, wybierz tańszy rodzaj. Nasze mamy i babcie przygotowywały zapiekanki i gulasze nie bez powodu – tak jest taniej. Jest mnóstwo przepisów na dania duszone, w których można wykorzystać tańsze mięso, przyrządzając je trochę dłużej.
Wykorzystaj deszczowe czy zimne popołudnie i przygotuj coś, co wypełni dom cudownym aromatem. Jeśli zrobisz większą ilość, pewnie wystarczy też na następny dzień.
7.  Wykorzystuj resztki. Gdy gotujemy sami zamiast jeść gotowe dania, pojawiają się niezjedzone resztki. Nie pozwól im pleśnieć na dnie lodówki. Dodaj warzywa pozostałe z obiadu do zupy, wrzuć do zapiekanki, albo zabierz do pracy jako drugie śniadanie.
8.  Planuj potrawy, które można wykorzystać w innych. Jeśli przygotowujesz sos do spaghetti, zrób go tyle, by móc go wykorzystać w innym daniu. Możesz go użyć jako bazę zupy albo do przyrządzenia zapiekanki z bakłażana.
9. Zaprzyjaźnij się z zamrażarką. Jeśli już gotujesz sos do spaghetti, zrób podwójną porcję i połowę zamroź na inny dzień. Pod koniec lata, gdy pomidory, cukinie, bakłażany, papryka itp. są najsmaczniejsze i najtańsze kupuj ich więcej i zamrażaj przygotowane z nich dania.
10. Kup dobry termos i zabieraj obiad do pracy. Te wydatek szybko się zwróci – domowe obiady są dużo tańsze niż lunch kupowany w barze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz