Superżywność – 37 produktów, które warto jeść

To zadziwiające, że tak wielu ludzi wydaje się nie rozumieć, że ich zdrowie w dużym stopniu zależy od odżywiania. Ogromna ilość sprzedawanej dziś żywności to produkty wysokoprzetworzone, które mają niewiele cennych składników odżywczych, i przyczyniają się do chorób i schorzeń, choćby takich jak cukrzyca, choroby serca, i inne.
 W sklepach jest też jednak mnóstwo wartościowych produktów, a wśród nich są takie, które nazwano „superżywnością” (ang. superfoods) ze względu na ich bogactwo odżywcze. Tych produktów zapewne nie zobaczymy w reklamach telewizyjnych, nie będą nas przyciągać atrakcyjnym opakowaniem. Warto z nich jednak korzystać przy przygotowaniu posiłków, z pewnością odczujemy ich dobroczynne działanie.
Prezentujemy 37 produktów zaliczanych do superżywności, zacznij je jeść już dziś!


1.      Jabłka – są bogate w antyutleniacze i błonnik, stanowią więc słodką sycącą przekąskę.
2.  Czarne jagody – to chyba najmniejsze owoce wśród superżywności, a zawierają całą paletę wartościowych składników, takich jak potas, witamina C i zdrowe przeciwutleniacze, które zapobiegają chorobom serca, nowotworom i stanom zapalnych.
3.   Morele – bogate w błonnik, żelazo i miedź, z każdym kęsem dostarczają cennych składników. Dobrze wpływają też na procesy trawienne, pomagają przy bólu ucha i niektórych chorobach skóry.
4.  Karczochy – niskokaloryczne warzywa pełne błonnika, witamin C i K, kwasu foliowego, magnezu i potasu. Karczochy można przyrządzać na bardzo wiele sposobów. Nieważne jak je jecie, pamiętajcie, że jeść można także liście, nie tylko środkową część.
5.  Oliwa z oliwek – dowiedziono, że oliwa dobroczynnie wpływa na serce dzięki wysokiej zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ma też działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i antybakteryjne.
6.  Buraki – mają mnóstwo błonnika, potasu i kwasu foliowego, za to żadnych nasyconych kwasów tłuszczowych czy cholesterolu. Badania wskazują, że czerwony barwnik obecny w burakach – betacyjania – może chronić komórki przed rakiem.
7.      Kapusta – jedna porcja kapusty dostarcza organizmowi 15% dziennego zapotrzebowania na błonnik, a ponadto także znaczne ilości witamin A, C i K. Wykazano, że spożywanie warzyw krzyżowych, do których należy kapusta, obniża ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.
8.  Pomidory – bogate w przeciwutleniacze, pomagają obniżać ryzyko chorób serca i osteoporozy, zmniejszają także szkody wywołane w organizmie promieniowaniem UV.
9.      Banany – jedna porcja ma tylko 110 kalorii a dostarcza dużych ilości potasu i witaminy B6.
10.  Marchewka – bogate źródło betakarotenu, który korzystnie wpływa na wzrok i spowalnia procesy starzenia komórek.
11.  Gorzka czekolada – znajdziemy w niej flawanole, rodzaj przeciwutleniaczy zwalczających stany zapalne, obniżających poziom cukru we krwi i poprawiających poziom dobrego i złego cholesterolu. Ważne, by wybierać właśnie gorzką czekoladę, nie słodkie cukierkowe mieszanki.
12.  Fasola – to tania żywność, dostarczająca dużych ilości białka i błonnika, a bardzo niewielkich ilości tłuszczu.
13.  Mango – nazywane też „królem owoców”. Jedzenie mango dobrze wpływa na wzrok, skórę, pamięć, trawienie i libido.
14.  Sardynki – może nie wszystkim wydają się atrakcyjne, ale pomagają zapobiegać nowotworom, mają korzystny wpływ na stan kości, mają też działanie przeciwzapalne.
15.  Grzyby – dzięki nim jesteśmy zdrowsi, sprawniejsi, szczęśliwsi i żyjemy dłużej.
16. Granaty – symbol płodności i zdrowia. Granaty nie dość, że są pyszne, mają też właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, są także pomocne w odchudzaniu.
17.  Awokado – zawierają 25 najważniejszych składników odżywczych, takich jak witaminy A, B, C, E i K, mnóstwo błonnika, białko, i zdrowe tłuszcze.
18.  Kawa – wśród dobroczynnych skutków picia kawy są obniżone ryzyko chorób serca, demencji i raka skóry. Udowodniono, że kawa łagodzi objawy choroby Parkinsona.
19. Pomarańcze – jedzenie pomarańczy pomaga przy artretyzmie, zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych, a także, dzięki zawartości wapnia, przyczynia się do utrzymania zdrowia kości i zębów.
20.  Brokuły – zawierają lotne olejki musztardowe, które pomagają zwalczać najbardziej złośliwe komórki rakowe. Są także bogate w błonnik i inne cenne składniki.
21.  Miód – antybakteryjne właściwości miodu pomagają nam chronić się przed infekcjami.
22. Płatki owsiane – niezmiernie bogate źródło nierozpuszczalnego błonnika, a także węglowodanów złożonych o niskim indeksie glikemicznym.
23.  Jarmuż – dostarcza dużych ilości witamin A, C i K, oraz błonnika i wapnia.
24.  Brukselka – może jako dzieci nie przepadaliście za nią, ale warto ją polubić. Korzystnie wpływa na trawienie, obniża cholesterol i chroni DNA.
25.  Figi – pół szklanki suszonych fig dostarcza 7,3 g rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika. Dzięki temu dają uczucie sytości na długo.
26.  Bok Choy (kapusta chińska) – należy do warzyw krzyżowych i dostarcza mnóstwa wapnia i potasu, a także karotenoidów (np. betakarotenu), mogących poprawiać zdrowie oczu.
27.  Dynia – to nie tylko dekoracja na dzień Halloween, ale też niskokaloryczne warzywo zawierające dużo witaminy A i błonnika.
28.  Ostrygi – to wysokoenergetyczna żywność, dobre źródło białka.
29.  Brązowy ryż – bogaty w błonnik, o niskim indeksie glikemicznym (niższym niż ryż biały), więc daje uczucie sytości na dłużej nie powodując gwałtownego wzrostu poziomu cukru.
30.  Edamame – to niedojrzałe strąki soi, zawierają dziewięć aminokwasów, jak również wiele witamin i minerałów, które poprawiają odporność i pomagają zwalczać choroby.
31.  Łosoś – mięso łososia dostarcza kwasów omega-3, a także białek, selenu i witaminy D. Chroni serce i poprawia metabolizm.
32. Szpinak – zawiera mnóstwo cennych składników. Jedna szklanka liści pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminy K i A, a ma tylko 40 kalorii! Można go łączyć z wieloma innymi produktami z tej listy, by zmaksymalizować wartość odżywczą naszych posiłków.
33. Czosnek – zawarta w nim allicyna pomaga zapobiegać nowotworom, jest zbawienna dla serca i poprawia odporność organizmu.
34.  Herbata – ma mniej kofeiny niż kawa, za to wspomaga przeciwdziałanie nowotworom, chorobom serca i zatkanym żyłom.
35. Imbir – od wieków był używany w leczeniu różnych przypadłości, od drobnych dolegliwości żołądkowych po artretyzm, a nawet migreny.
36.  Indyk – zawiera niewiele tłuszczu, dużo białka i witamin B3 i B6, oraz selenu, co korzystnie wpływa na tarczycę.
37. Orzechy włoskie – znakomite źródło kwasów omega-3, bogate także z jednonienasycone kwasy tłuszczowe – dobre dla serca.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz