Mit
1: By być zdrowym i silnym potrzebujesz więcej białka.
Fakt: Przeciętny
Amerykanin zjada codziennie 175 procent białka więcej niż zalecana ilość,
przeciętna kobieta zjada 144% dziennego zapotrzebowania (dane z raportu szefa amerykańskiej
Służby Zdrowia z 1988)
Mit
2: Białka roślinne są niepełnowartościowe. By dostarczyć właściwą
ilość białek dieta musi się opierać na produktach pochodzenia zwierzęcego, z
dodatkiem roślin.
Fakt: Wszystkie
warzywa i ziarna zbóż zawierają osiem niezbędnych aminokwasów oraz 12 innych,
już nie niezbędnych. Rośliny strączkowe mają więcej białka w przeliczeniu na
kalorie niż mięso.
Mit
3: Do zbudowania tkanki mięśniowej konieczne dostarczanie
organizmowi codziennie dużej ilości białka. (Kulturyści twierdzą, że w diecie
powinno być 30-40% białek!)
Fakt: Badania
wykazały, że sportowcy i osoby bardzo aktywne potrzebują dziennie tylko 1,6-1,8
g białek na każdy kilogram masy ciała. Ludziom mniej aktywnym wystarczą nawet mniejsze
ilości. Mleko ludzkie zawiera tylko 6% białka, a mimo to niemowlętom karmionym
mlekiem matki wystarcza to do wykształcenia tkanki mięśniowej.
Mit
4: Najlepszym źródłem białka jest mięso.
Fakt:
Umiarkowane spożywanie czerwonego mięsa, nawet jedna porcja dziennie, stwarza
większe ryzyko dla zdrowia niż kiedyś sądzono. (badania prowadzone przez
Harvard School of Public Health)
Myśląc o odżywianiu za bardzo skupiamy
się na białku. Proteiny są konieczne do budowy i prawidłowego funkcjonowania żywych
komórek, ale do prawidłowego funkcjonowania naszego ciała potrzebujemy też węglowodanów,
witamin, minerałów, przeciwutleniaczy, związków roślinnych i zdrowych olejów. Dla
zdrowia najlepsza jest zbilansowana dieta zawierająca całą gamę produktów pełnowartościowych.
Jednym z czynników, który sprawia, że dieta przeciętnego człowieka jest tak uboga
jest to, że za dobre odżywianie uważamy spożywanie białek i wierzymy, że
jedynym sposobem, by ich dostarczyć są produkty zwierzęce. Tymczasem warzywa, produkty pełnoziarniste,
rośliny strączkowe, orzechy i nasiona są pełne dobrego białka. Warzywa zielone,
groszek i fasole dostarczają z każdą kalorią więcej białka niż mięso, a białka
roślinne są bogate w substancje odżywcze, i niskokaloryczne. Nawet owoce
dostarczają niewielkich ilości białka. W produktach zwierzęcych nie ma za to
przeciwutleniaczy.
W cywilizacji zachodniej nikt nie
umiera z powodu niedoboru białka w diecie. Szpitale są za to pełne ludzi,
którzy jedli zbyt wiele białek pochodzenia zwierzęcego.
· Dieta wysokobiałkowa może zmniejszyć
nie tylko talię, ale też mózg, zwiększając ryzyko choroby Alzheimera w
późniejszym życiu.
·
Spożywanie większej ilości białka niż
organizm potrzebuje obciąża wątrobę.
· Niektórzy lekarze wskazują na związek
między dietą wysokobiałkową i występowaniem nowotworów.
·
Według specjalistów ds. żywienia z
kliniki w Cleveland, zbyt duża ilość białka w pożywieniu może powodować kwasicę
ketonową, która z kolei może prowadzić do uszkodzeń organów wewnętrznych, skazy
moczanowej, kamicy nerkowej, uszkodzenia nerek.
· „Prawdziwą przyczyną chorób serca jest
nadmierne spożywanie białek zwierzęcych, przetworzonych węglowodanów i cukru.”
(szwedzki naukowiec dr Uffe Ravnskov)
Jemy za dużo białka. A ile nam
wystarczy? Dzienna dawka (wg amerykańskiej Akademii Nauk):
·
Dla mężczyzny ważącego ok. 80 kg – 58 gramów
·
Dla kobiety ważącej ok. 60 kg – 43 gramy
Jedząc dziennie 2-4 porcje owoców, 3-5
porcji warzyw i 6-11 porcji produktów pełnoziarnistych dostarczymy organizmowi
potrzebnych ilości białek roślinnych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz