Bardzo ciekawe opracowanie
opublikowano niedawno w piśmie Badania Nad Zapobieganiem Nowotworom, wskazujące
na niesamowite właściwości surowego czosnku – pomaga on obniżyć ryzyko raka o
30 do 44 procent, nawet u palaczy.
W badaniu prowadzonym w latach
2003 – 2013 przez Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom Prowincji Jiangsu
w Chinach wzięło udział 6000 osób. Celem
badania była analiza związku między spożywaniem surowego czosnku i
występowaniem raka płuc. Stwierdzono, że spożywanie surowego
czosnku dwa razy w tygodniu może obniżyć ryzyko zachorowania na raka płuc o 44
procent w przypadku osób niepalących i o 30 procent u palaczy. To zaskakujące
odkrycie, biorąc pod uwagę, że palenie papierosów jest główną przyczyną raka
płuc. Zmniejszenie ryzyka wystąpienia raka płuc stwierdzono nawet u osób regularnie
narażonych na wdychanie oparów olejów podgrzewanych do wysokich temperatur,
które częściej zapadają na nowotwory płuc, co sugeruje, że surowy czosnek ma
dzialanie ochronne.
Składnikiem, któremu przypisuje się to dobroczynne działanie jest allicyna, uwalniana i aktywowana, gdy ząbek
czosnku jest zgniatany lub krojony i wystawiony na działanie powietrza. Nie
wiadomo, czy czosnek poddany obróbce termicznej ma podobnie zbawienne efekty.
Według naukowców prowadzących
badanie „czosnek może potencjalnie być używany jako środek zapobiegający
nowotworom płuc”.
Wykorzystanie w diecie surowego
czosnku jest bardzo proste: wystarczy przygotować salsę ze świeżych pomidorów,
drobniutko posiekanych papryczek jalapenos i odrobiny posiekanej cebuli, dodać
posiekany czosnek, szczyptę soli i trochę soku z cytryny. Można też polać
pieczone, gotowane lub duszone na parze warzywa oliwą z oliwek z dodatkiem
surowego posiekanego drobno czosnku. Albo zmiksować w blenderze ząbek czosnku z filiżanką oliwy i
1/3 filiżanki octu jabłkowego, dodać szczyptę soli, i trochę musztardy –otrzymamy
pyszny i zdrowy sos do sałaty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz