To zadziwiające, że tak wielu
ludzi wydaje się nie rozumieć, że ich zdrowie w dużym stopniu zależy od
odżywiania. Ogromna ilość sprzedawanej dziś żywności to produkty
wysokoprzetworzone, które mają niewiele cennych składników odżywczych, i
przyczyniają się do chorób i schorzeń, choćby takich jak cukrzyca, choroby
serca, i inne.
1. Jabłka
– są bogate w antyutleniacze i błonnik, stanowią więc słodką sycącą przekąskę.
2. Czarne
jagody – to chyba najmniejsze owoce wśród superżywności, a zawierają całą
paletę wartościowych składników, takich jak potas, witamina C i zdrowe
przeciwutleniacze, które zapobiegają chorobom serca, nowotworom i stanom
zapalnych.
3. Morele
– bogate w błonnik, żelazo i miedź, z każdym kęsem dostarczają cennych
składników. Dobrze wpływają też na procesy trawienne, pomagają przy bólu ucha i
niektórych chorobach skóry.
4. Karczochy
– niskokaloryczne warzywa pełne błonnika, witamin C i K, kwasu foliowego,
magnezu i potasu. Karczochy można przyrządzać na bardzo wiele sposobów. Nieważne
jak je jecie, pamiętajcie, że jeść można także liście, nie tylko środkową
część.
5. Oliwa
z oliwek – dowiedziono, że oliwa dobroczynnie wpływa na serce dzięki
wysokiej zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ma też działanie
przeciwzapalne, przeciwutleniające i antybakteryjne.
6. Buraki
– mają mnóstwo błonnika, potasu i kwasu foliowego, za to żadnych nasyconych
kwasów tłuszczowych czy cholesterolu. Badania wskazują, że czerwony barwnik
obecny w burakach – betacyjania – może chronić komórki przed rakiem.
7. Kapusta
– jedna porcja kapusty dostarcza organizmowi 15% dziennego zapotrzebowania na
błonnik, a ponadto także znaczne ilości witamin A, C i K. Wykazano, że
spożywanie warzyw krzyżowych, do których należy kapusta, obniża ryzyko
wystąpienia chorób nowotworowych.
8. Pomidory
– bogate w przeciwutleniacze, pomagają obniżać ryzyko chorób serca i
osteoporozy, zmniejszają także szkody wywołane w organizmie promieniowaniem UV.
9. Banany
– jedna porcja ma tylko 110 kalorii a dostarcza dużych ilości potasu i witaminy
B6.
10. Marchewka
– bogate źródło betakarotenu, który korzystnie wpływa na wzrok i spowalnia
procesy starzenia komórek.
11. Gorzka
czekolada – znajdziemy w niej flawanole, rodzaj przeciwutleniaczy
zwalczających stany zapalne, obniżających poziom cukru we krwi i poprawiających
poziom dobrego i złego cholesterolu. Ważne, by wybierać właśnie gorzką
czekoladę, nie słodkie cukierkowe mieszanki.
12. Fasola
– to tania żywność, dostarczająca dużych ilości białka i błonnika, a bardzo
niewielkich ilości tłuszczu.
13. Mango
– nazywane też „królem owoców”. Jedzenie mango dobrze wpływa na wzrok, skórę,
pamięć, trawienie i libido.
14. Sardynki
– może nie wszystkim wydają się atrakcyjne, ale pomagają zapobiegać nowotworom,
mają korzystny wpływ na stan kości, mają też działanie przeciwzapalne.
15. Grzyby
– dzięki nim jesteśmy zdrowsi, sprawniejsi, szczęśliwsi i żyjemy dłużej.
16. Granaty
– symbol płodności i zdrowia. Granaty nie dość, że są pyszne, mają też
właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające, są także pomocne w
odchudzaniu.
17. Awokado
– zawierają 25 najważniejszych składników odżywczych, takich jak witaminy A, B,
C, E i K, mnóstwo błonnika, białko, i zdrowe tłuszcze.
18. Kawa
– wśród dobroczynnych skutków picia kawy są obniżone ryzyko chorób serca,
demencji i raka skóry. Udowodniono, że kawa łagodzi objawy choroby Parkinsona.
19. Pomarańcze
– jedzenie pomarańczy pomaga przy artretyzmie, zapobiega powstawaniu kamieni
nerkowych, a także, dzięki zawartości wapnia, przyczynia się do utrzymania
zdrowia kości i zębów.
20. Brokuły
– zawierają lotne olejki musztardowe, które pomagają zwalczać najbardziej
złośliwe komórki rakowe. Są także bogate w błonnik i inne cenne składniki.
21. Miód
– antybakteryjne właściwości miodu pomagają nam chronić się przed infekcjami.
22. Płatki
owsiane – niezmiernie bogate źródło nierozpuszczalnego błonnika, a także
węglowodanów złożonych o niskim indeksie glikemicznym.
23. Jarmuż
– dostarcza dużych ilości witamin A, C i K, oraz błonnika i wapnia.
24. Brukselka
– może jako dzieci nie przepadaliście za nią, ale warto ją polubić. Korzystnie
wpływa na trawienie, obniża cholesterol i chroni DNA.
25. Figi
– pół szklanki suszonych fig dostarcza 7,3 g rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego
błonnika. Dzięki temu dają uczucie sytości na długo.
26. Bok Choy
(kapusta chińska) – należy do warzyw krzyżowych i dostarcza mnóstwa wapnia
i potasu, a także karotenoidów (np. betakarotenu), mogących poprawiać zdrowie
oczu.
27. Dynia
– to nie tylko dekoracja na dzień Halloween, ale też niskokaloryczne warzywo
zawierające dużo witaminy A i błonnika.
28. Ostrygi
– to wysokoenergetyczna żywność, dobre źródło białka.
29. Brązowy
ryż – bogaty w błonnik, o niskim indeksie glikemicznym (niższym niż ryż
biały), więc daje uczucie sytości na dłużej nie powodując gwałtownego wzrostu
poziomu cukru.
30. Edamame
– to niedojrzałe strąki soi, zawierają dziewięć aminokwasów, jak również wiele
witamin i minerałów, które poprawiają odporność i pomagają zwalczać choroby.
31. Łosoś
– mięso łososia dostarcza kwasów omega-3, a także białek, selenu i witaminy D. Chroni
serce i poprawia metabolizm.
32. Szpinak
– zawiera mnóstwo cennych składników. Jedna szklanka liści pokrywa dzienne
zapotrzebowanie na witaminy K i A, a ma tylko 40 kalorii! Można go łączyć z
wieloma innymi produktami z tej listy, by zmaksymalizować wartość odżywczą
naszych posiłków.
33. Czosnek
– zawarta w nim allicyna pomaga zapobiegać nowotworom, jest zbawienna dla serca
i poprawia odporność organizmu.
34. Herbata
– ma mniej kofeiny niż kawa, za to wspomaga przeciwdziałanie nowotworom,
chorobom serca i zatkanym żyłom.
35. Imbir
– od wieków był używany w leczeniu różnych przypadłości, od drobnych
dolegliwości żołądkowych po artretyzm, a nawet migreny.
36. Indyk
– zawiera niewiele tłuszczu, dużo białka i witamin B3 i B6, oraz selenu, co
korzystnie wpływa na tarczycę.
37. Orzechy
włoskie – znakomite źródło kwasów omega-3, bogate także z jednonienasycone
kwasy tłuszczowe – dobre dla serca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz