Czosnek obniża ryzyko raka nawet o 44 procent

Bardzo ciekawe opracowanie opublikowano niedawno w piśmie Badania Nad Zapobieganiem Nowotworom, wskazujące na niesamowite właściwości surowego czosnku – pomaga on obniżyć ryzyko raka o 30 do 44 procent, nawet u palaczy.

W badaniu prowadzonym w latach 2003 – 2013 przez Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom Prowincji Jiangsu w Chinach wzięło udział 6000 osób. Celem badania była analiza związku między spożywaniem surowego czosnku i występowaniem raka płuc. Stwierdzono, że spożywanie surowego czosnku dwa razy w tygodniu może obniżyć ryzyko zachorowania na raka płuc o 44 procent w przypadku osób niepalących i o 30 procent u palaczy. To zaskakujące odkrycie, biorąc pod uwagę, że palenie papierosów jest główną przyczyną raka płuc. Zmniejszenie ryzyka wystąpienia raka płuc stwierdzono nawet u osób regularnie narażonych na wdychanie oparów olejów podgrzewanych do wysokich temperatur, które częściej zapadają na nowotwory płuc, co sugeruje, że surowy czosnek ma dzialanie ochronne.
Składnikiem, któremu przypisuje się to dobroczynne działanie jest allicyna, uwalniana i aktywowana, gdy ząbek czosnku jest zgniatany lub krojony i wystawiony na działanie powietrza. Nie wiadomo, czy czosnek poddany obróbce termicznej ma podobnie zbawienne efekty.
Według naukowców prowadzących badanie „czosnek może potencjalnie być używany jako środek zapobiegający nowotworom płuc”.
Wykorzystanie w diecie surowego czosnku jest bardzo proste: wystarczy przygotować salsę ze świeżych pomidorów, drobniutko posiekanych papryczek jalapenos i odrobiny posiekanej cebuli, dodać posiekany czosnek, szczyptę soli i trochę soku z cytryny. Można też polać pieczone, gotowane lub duszone na parze warzywa oliwą z oliwek z dodatkiem surowego posiekanego drobno czosnku. Albo zmiksować  w blenderze ząbek czosnku z filiżanką oliwy i 1/3 filiżanki octu jabłkowego, dodać szczyptę soli, i trochę musztardy –otrzymamy pyszny i zdrowy sos do sałaty. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz