Dla przeciętnej rodziny wydatki
na jedzenie to spora pozycja w domowym budżecie. Oto kilka sposobów na to, jak
obniżyć koszty jedzenia.
1. Zapomnij
o gotowych daniach. Ludzie dali sobie wmówić, że nie mają czasu na gotowanie, a
to zwyczajnie nieprawda. Zdrowy i smaczny posiłek można przyrządzić w pół
godziny. Gotowe dania mają więcej
tłuszczu, więcej cukru, więcej soli, więcej konserwantów, i pozostaje po nich
więcej odpadów niż po samodzielnie przygotowanym posiłku.
Za jedną porcję gotowego dania zapłacisz dużo więcej niż gdybyś miał takie danie ugotować w domu. Ktoś musi ponieść koszty pensji kierowniczych producentów i reklam w telewizji, czemu nie ty?
Za jedną porcję gotowego dania zapłacisz dużo więcej niż gdybyś miał takie danie ugotować w domu. Ktoś musi ponieść koszty pensji kierowniczych producentów i reklam w telewizji, czemu nie ty?
2. Planuj
zakupy. Tak, to wymaga pewnego wysiłku, ale szybko można się do tego
przyzwyczaić i wtedy przestaje to być problemem. Zawsze staraj się mieć w domu
podstawowe składniki. Fasola suszona lub w puszce, ryż, makaron, pomidory w
puszce, oliwa, jajka zawsze powinny być pod ręką, by móc szybko przyrządzić
dobry pełnowartościowy posiłek.
3. Zaplanuj
jadłospis na tydzień. Poświęć trochę czasu, by zaplanować, co będziesz jeść w
ciągu tygodnia. Wiele osób robi zakupy spożywcze raz w tygodniu i wrzucają do
koszyka różne produkty nie zastanawiając się nad tym, co im faktycznie będzie
potrzebne. Jeśli wiesz, co zamierzasz jeść, i masz zapas odpowiednich
składników, prawdopodobnie nie będziesz musiał zamawiać jedzenia przez telefon
ani korzystać z baru szybkiej obsługi.
4. Gotuj
więcej dań bezmięsnych. Przekonasz się, że mięso jest najdroższym produktem w
koszyku z zakupami. Łatwa dostępność innych źródeł białka pozwala na poszerzenie
swojego kulinarnego repertuaru i zdrowsze odżywianie.
5. Jeśli
jesz mięso, jedz go mniej. Nie trzeba zjadać steka, który waży 300g. Zmniejsz
porcje mięsa w daniu a w zamian dodaj więcej warzyw.
6. Jeśli
jesz mięso, wybierz tańszy rodzaj. Nasze mamy i babcie przygotowywały
zapiekanki i gulasze nie bez powodu – tak jest taniej. Jest mnóstwo przepisów
na dania duszone, w których można wykorzystać tańsze mięso, przyrządzając je
trochę dłużej.
Wykorzystaj
deszczowe czy zimne popołudnie i przygotuj coś, co wypełni dom cudownym
aromatem. Jeśli zrobisz większą ilość, pewnie wystarczy też na następny dzień.
7. Wykorzystuj
resztki. Gdy gotujemy sami zamiast jeść gotowe dania, pojawiają się niezjedzone
resztki. Nie pozwól im pleśnieć na dnie lodówki. Dodaj warzywa pozostałe z
obiadu do zupy, wrzuć do zapiekanki, albo zabierz do pracy jako drugie
śniadanie.
8. Planuj
potrawy, które można wykorzystać w innych. Jeśli przygotowujesz sos do
spaghetti, zrób go tyle, by móc go wykorzystać w innym daniu. Możesz go użyć
jako bazę zupy albo do przyrządzenia zapiekanki z bakłażana.
9. Zaprzyjaźnij
się z zamrażarką. Jeśli już gotujesz sos do spaghetti, zrób podwójną porcję i
połowę zamroź na inny dzień. Pod koniec lata, gdy pomidory, cukinie, bakłażany,
papryka itp. są najsmaczniejsze i najtańsze kupuj ich więcej i zamrażaj przygotowane
z nich dania.
10. Kup
dobry termos i zabieraj obiad do pracy. Te wydatek szybko się zwróci – domowe obiady
są dużo tańsze niż lunch kupowany w barze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz