Gdy słyszymy, że ktoś jest
wegetarianinem, automatycznie przychodzi myśl, że ta osoba zdrowo się odżywia. Rzeczywiście,
wegetarianizm to samo zdrowie, ale pod warunkiem, że nie polega jedynie na
wyeliminowaniu z diety mięsa.
Nie wystarczy zjadać na śniadanie bułki z serem zamiast z szynką, a na obiad zamiast
steku czy kurczaka jeść codziennie spaghetti. Wielka miska sałaty to też za mało. Aby dostarczyć organizmowi
wszystkich niezbędnych składników i zachować zdrowie, wegetarianie powinni dbać
o to, by ich posiłki były urozmaicone i właściwie zbilansowane.
Wegetarianie, którzy chcą się odżywiać zdrowo
powinni unikać jedzenia dużych ilości produktów takich jak:
Tofu – wydaje się, że tofu może świetnie
zastąpić mięso, jednak jedzenie go zbyt często nie wpływa dobrze na układ trawienny.
Tofu produkowane jest z ziaren soi, ale jest produktem wysokoprzetworzonym.
Powinniśmy wystrzegać się jakichkolwiek mocno przetworzonych produktów, także
tych bezmięsnych.
Przetworzone
sery – ser zawiera dużo
wysokonasyconych tłuszczów, może też zawierać sztuczne dodatki, które
niekorzystnie wpływają na zdrowie.
Wegetariańskie
kiełbaski, burgery, itp.
– nie dajcie się zwieźć, te rzeczy nie są zrobione z warzyw. Wytwarza się je z
proteiny sojowej (bardzo mocno przetworzonej soi), sztucznych dodatków i
aromatów. Wyglądem przypominają mięso (zastanawiam się w jakim celu – jeśli ktoś
nie chce jeść mięsa, po co serwować mu coś, co je udaje?), ale wcale nie są od
niego zdrowsze.
Biały
makaron, biały ryż i białe pieczywo
– od czasu do czasu możemy je jeść, ale warto zdawać sobie sprawę, że to
produkty przetworzone, o niskich wartościach odżywczych. Opieranie na nich
diety może doprowadzić do braków istotnych mikroelementów w organizmie.
Bycie zdrowym wegetarianinem wymaga
trochę wysiłku i wyrobienia w sobie pewnych nawyków. Pewne składniki obecne w
produktach mięsnych, z których wegetarianie rezygnują, trzeba dostarczyć sobie
w inny sposób. A znaleźć je można w produktach takich jak:
Masło
orzechowe i migdałowe –
dobre źródło białka. Ale uwaga! Jak sama nazwa wskazuje to masło, warto więc
jeść je z umiarem, jeśli chcemy zachować zdrową wagę.
Pełne
ziarna zbóż – produkty pełnoziarniste,
razowe są dużo zdrowsze niż te z przetworzonej białej mąki, czy oczyszczony
biały ryż. Starajcie się jeść więcej brązowego ryżu, razowego makaronu i
pieczywa, kasz i płatków owsianych.
Fasola,
soczewica, cieciorka –
to zdrowe produkty z powodzeniem zastępujące mięso ze względu na dużą zawartość
białek. Najlepiej jest jeść je przynajmniej dwa razy w tygodniu.
Grecki
jogurt – bardzo dobre
źródło białka. Podobno ma dwa razy tyle białka, co zwykły jogurt.
Dieta wegetariańska, jeśli jest dobrze
zbilansowana i urozmaicona, jest bardzo korzystna dla zdrowia, ponieważ obniża ryzyko
chorób serca i cukrzycy. Stosowana „z głową” na pewno nikomu nie zaszkodzi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz