Być może myślicie,
że bazylia to tylko aromatyczny dodatek do sosu. Czy wiecie, że bazylia pomaga
też chronić serce? Zawiera ona ważne substancje odżywcze, takie jak witamina
K, żelazo, wapń, witamina A, a także kwasy omega-3 i witamina C.
Dobroczynne
działanie bazylii polega na:
Ochronie
DNA: Liście
bazylii dostarczają mnóstwa przeciwutleniaczy i innych cennych składników
roślinnych. Wykazano, że niektóre z nich, np. orientyna i wicenina należące do
flawonoidów, chronią strukturę komórek i chromosomów przed promieniowaniem i
uszkodzeniami powstałymi na skutek działania tlenu.
Działaniu
antybakteryjnym:
Antybakteryjne działanie bazylii wiąże się z obecnymi w niej lotnymi substancjami.
Wśród nich są: estragol, linalol, cineol, eugenol, sabinen, myrcene i limonen.
Olejek bazyliowy
otrzymywany z liści wykazał zdolność powstrzymania rozwoju kilku szczepów
bakterii chorobotwórczych, odpornych na popularnie stosowane antybiotyki.
Działaniu
przeciwzapalnym:
Eugenol (jeden z lotnych olejków obecnych w bazylii) może przyczyniać się do hamowania
enzymu cyklooksygenaza w organizmie. To ten sam enzym, który blokują leki
przeciwzapalne takie jak aspiryna czy ibuprofen. Bazylia więc jest naturalnym
środkiem przeciwzapalnym.
Ochronie
układu krwionośnego:
Bazylia ma w swoim składzie witaminę A, magnez i wiele innych substancji
odżywczych, które pomagają chronić ściany komórek przed szkodliwym działaniem
wolnych rodników, poprawiają obieg krwi i zapobiegają utlenianiu cholesterolu
we krwi (utlenianie cholesterolu LDL to przyczyna miażdżycy).
Jak
wykorzystywać bazylię:
-
dodawaj świeże liście bazylii do sosów do sałatek, koktajli, herbat ziołowych i
ulubionych sosów do makaronu
Bazylia nie tylko
nada wspaniałego aromatu każdej potrawie, ale także pomoże zwalczyć mikroby,
które mogą się znaleźć na warzywach czy innych produktach.
Suszona bazylia
także ma wiele z wymienionych prozdrowotnych właściwości, ale najlepsza jest
świeża. Można ją samodzielnie uprawiać w ogródku albo na parapecie i dodawać
świeże liście do dań surowych albo na koniec gotowania, żeby zachować jej
właściwości odżywcze i ochronne.
-
dodawaj olejek bazyliowy do naturalnych środków czyszczących
Dodatek olejku
bazyliowego do naturalnych środków czyszczących (np. mydło kastylijskie, ocet, itp.)
lub myjących w niskim stężeniu do 1% sprawi, że środek nabierze właściwości
antybakteryjnych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz